ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΚΑΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ13 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜYΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΦOΡΟΥΣ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒAΛΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Η APPLE ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

31 Αυγούστου 20160

Apple-2-1Μέχρι και 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να καταβάλει η Apple στο ιρλανδικό κράτος, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συμφωνίες μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού και των ιρλανδικών φορολογικών αρχών αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Margrethe Vestager, οι έρευνες της Κομισιόν οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι για παραπάνω από είκοσι χρόνια η Apple τύγχανε ευνοϊκής μεταχείρισης από τις φορολογικές αρχές της Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία μεταξύ Apple και ιρλανδικών αρχών είχε ως αποτέλεσμα η αμερικανική εταιρεία να καταβάλλει στην πράξη εταιρικό φόρο της τάξεως του 1% επί των συνολικών της κερδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συντελεστής ο οποίος έφτασε στο 0,005% το 2014.

Αυτή η επιλεκτική φορολογική μεταχείριση της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, καθώς δίνει στην Apple ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις που υπόκεινται στους ίδιους τους εθνικούς κανόνες φορολογίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να διατάξει την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων για περίοδο δέκα ετών από το πρώτο αίτημα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών (το οποίο έλαβε χώρα το 2013).

Η Ιρλανδία πρέπει τώρα να ανακτήσει τους μη καταβληθέντες φόρους από την Apple για τα έτη 2003-2014, οι οποίοι ανέρχονται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ, συν τους τόκους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://pierrouattorneys.eu/wp-content/uploads/2021/07/PIERROU_small-copy.png
Εμμανούηλ Μπενάκη 8, Αθήνα, Τ.Κ. 10564
Λαγκαδά 2, Θεσσαλονίκη, T.K. 546 30
Παπαδήμα Αντωνίου 1, Κομοτηνή, T.K. 69132
210 321 9797-8

Ακολουθήστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαρμογή & Φιλοξενία από την Impulse, Web Design, Web Hosting

Copyright © Pierrou Attorneys 2021

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: