ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗ NE BIS IN IDEM – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

14 Οκτωβρίου 20160

%ce%b5%cf%83%ce%b4%ce%b1

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της διοικητικής δίκης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα σημαντικές διατάξεις αναφορικά με την συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 3 του υπό διαβούλευση σ/ν, προτείνεται η προσθήκη νέου κεφαλαίου στο Προεδρικό Διάταγμα 18/1989 για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας ενώπιον του ΣτΕ σε περίπτωση δικαίωσης των πολιτών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη διάταξη (άρθρο 69Α Π.Δ. 18/1989) προβλέπει τα εξής:

1. Δικαστική απόφαση, για την οποία κρίθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι εκδόθηκε κατά παραβίαση δικαιώματος που αφορά τον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Σύμβασης, υπόκειται σε αίτηση επανάληψης της διαδικασίας ενώπιον του δικαστικού σχηματισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας που την εξέδωσε.

2. Δικαίωμα να ασκήσουν την κατά την προηγούμενη παράγραφο αίτηση έχουν όσοι διατέλεσαν διάδικοι στη δίκη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή οι καθολικοί ή ειδικοί διάδοχοί τους, εφόσον έχουν έννομο συμφέρον.

3. Η αίτηση ασκείται μέσα σε προθεσμία ενενήντα ημερών, που αρχίζει από τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου 44 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τηρουμένης κατά τα λοιπά της ισχύουσας διαδικασίας. Αν κατά τη διάρκεια της παραπάνω προθεσμίας υπάρξει διαδοχή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαδίκου, η προθεσμία για τον διάδοχο αρχίζει από τότε που επήλθε η διαδοχή. Ειδικώς στην περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, η προθεσμία για τον κληρονόμο αρχίζει από τη λήξη της προθεσμίας για την αποποίηση της κληρονομίας.

Τεκμήριο αθωότητας και αρχή ne bis in idem

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η προτεινόμενη διάταξη (άρθρο 5 Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας) αναφορικά με τη σχέση της διοικητικής με την πολιτική και την ποινική δίκη.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 4 του υπό διαβούλευση σ/ν προβλέπει ότι τα δικαστήρια δεσμεύονται από τις αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων ως προς την ενοχή του δράστη.

Δεσμεύονται επίσης από τις αμετάκλητες αθωωτικές αποφάσεις ή τα αμετάκλητα αποφαινόμενα να μην γίνει η κατηγορία βουλεύματα, εκτός εάν η απαλλαγή στηρίχθηκε στην έλλειψη αντικειμενικών ή υποκειμενικών στοιχείων που δεν αποτελούν προϋπόθεση της διοικητικής παράβασης.

Και η διάταξη αυτή σχετίζεται άμεσα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς μόλις το 2015, η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ για παραβίαση της αρχής ne bis idem (άρθρο 4 του 7ου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ) και του τεκμηρίου αθωότητας (άρθρο 6 § 2 ΕΣΔΑ) από τα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με το αξίωμα ne bis in idem, “κανείς δεν δικάζεται ούτε τιμωρείται για ένα αδίκημα για το οποίο έχει ήδη απαλλαγεί ή καταδικασθεί με οριστική απόφαση, που εκδόθηκε σύμφωνα με το δίκαιο στην ποινική δικονομία κάθε χώρας”.

Στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου μπορείτε να συμμετέχετε εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

previous
χρήση CD με στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων σε φορολογικούς παραδείσους
next
Με εγκύκλιο του το Υπ.Οικονομικών παρέχει διευκρινίσεις για τη δυνατότητα ή μη των δικηγόρων να παραλαμβάνουν ή να λαμβάνουν γνώση εγγράφων που από τις κείμενες διατάξεις χαρακτηρίζονται ως απόρρητα: «α) Σύμφωνα με την αριθ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.18/οικ. 11853/6.5.2009 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους-Πολίτη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με το αριθ. 1049342/534/0006Δ /15.5.2009 έγγραφό μας, κατά τα αναφερόμενα σε αυτό «οι δικηγόροι δεν θεωρούνται τρίτα πρόσωπα όταν εκπροσωπούν τους εντολείς τους και δικαιούνται να παραλαμβάνουν έγγραφα διοικητικών υπηρεσιών, χωρίς έγγραφη εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο, γιατί ως εξουσιοδότηση προς το πρόσωπό τους ισχύει και αρκεί η νόμιμη προφορική εντολή που τους δίδεται…». β) Επειδή μετά από την εφαρμογή της ως άνω εγκυκλίου, προέκυψαν ερωτήματα από Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούσαν, μεταξύ των άλλων, στην δυνατότητα ή μη των δικηγόρων να παραλαμβάνουν ή να λαμβάνουν γνώση εγγράφων που από τις κείμενες διατάξεις χαρακτηρίζονται ως απόρρητα, η Διεύθυνση Οργάνωσης απευθύνθηκε, με έγγραφο ερώτημά της, στην αρμόδια Διεύθυνση Σχέσεων Κράτους-Πολίτη του Υπουργείου Εσωτερικών, για την παροχή των απαιτούμενων διευκρινίσεων. Η προαναφερθείσα Διεύθυνση Σχέσεων Κράτους-Πολίτη, με το αριθ. ΔΙΣΚΠΟ /Φ.18/16766/25.9.2009 έγγραφό της, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με το αριθ.1097289 /0006Δ/19.10.2009 έγγραφό μας, διευκρίνισε μεταξύ των άλλων ότι οι Υπηρεσίες ικανοποιούν τα αιτήματα πρόσβασης σε έγγραφα (διοικητικά ή ιδιωτικά), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45/Α’), όπως ισχύει, με την επιφύλαξη της ύπαρξης των περιορισμών ή απορρήτων που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού, καθώς και από ειδικές διατάξεις, ανεξάρτητα αν το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο του. γ) Με το αριθ. ΔΙΣΚΠΟ/ Φ.18/ 3097/ 8.2.2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους- Πολίτη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που εκδόθηκε ύστερα από έγγραφο ερώτημά μας και για τους ειδικότερους λόγους που αναφέρονται σε αυτό, διευκρινίστηκε, επίσης, ότι «προκειμένου να διαπιστώσει η Υπηρεσία αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης των αιτούμενων εγγράφων, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.2690/1999, όπως ισχύει, είναι προφανές ότι στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του άμεσα ενδιαφερομένου, ανεξάρτητα αν το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του».
https://pierrouattorneys.eu/wp-content/uploads/2021/07/PIERROU_small-copy.png
Εμμανούηλ Μπενάκη 8, Αθήνα, Τ.Κ. 10564
Λαγκαδά 2, Θεσσαλονίκη, T.K. 546 30
Παπαδήμα Αντωνίου 1, Κομοτηνή, T.K. 69132
210 321 9797-8

Ακολουθήστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαρμογή & Φιλοξενία από την Impulse, Web Design, Web Hosting

Copyright © Pierrou Attorneys 2021

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: