ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά από 22 Ιανουαρίου 2017, το περίφημο «αναβολόσημο».

24 Ιανουαρίου 20170

Σε ισχύ τίθεται για πρώτη φορά από την 22α Ιανουαρίου 2017, το περίφημο «αναβολόσημο».

Ως εκ τούτου, από αύριο Δευτέρα 23/1/2017 δεν θα χορηγείται αναβολή από τα πολιτικά και διοκητικά δικαστήρια παρά μόνον κατόπιν έκδοσης και πληρωμής του ειδικού ηλεκτρονικού παραβόλου (χορήγησης αναβολής) μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (gsis.gr /  e-Παράβολο).

Αναλυτικά το κόστος ανά δικαστήριο:

Πολιτικά Δικαστήρια

Ειρηνοδικείο 20 €

Μονομελές Πρωτοδικείο 20 €

Πολυμελές Πρωτοδικείο 30 €

Εφετείο 40 €

Άρειος Πάγος 50 €

Διοικητικά Δικαστήρια

Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείου 30 €

Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο 40 €

Διοικητικό Εφετείο 50 €

Συμβούλιο της Επικρατείας 50 €

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές του Νόμου 4446/2016 σχετικά με τις αυξήσεις μεγαροσήμων, τελών και παραβόλων εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική έκθεση του νόμου επισημαίνεται πως η ρύθμιση ήταν αναγκαία για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το παράβολο «αναμένεται να λειτουργήσει καταρχάς αποτρεπτικά για την υποβολή αιτημάτων αναβολής, περιορίζοντάς τα στην πράξη στα υπαγορευόμενα από επιτακτικούς λόγους ανωτέρας βίας».

Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων αντιτείνουν, ωστόσο, πως η διάταξη για το «αναβολόσημο» είναι ισοπεδωτική, καθώς αγνοεί τόσο τον λόγο της αναβολής, όσο και την δικονομική θέση του αιτούντος.

Αναστολή του μέτρου ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η πρακτική εφαρμογή του μέτρου δημιουργεί πλείστα όσα ζητήματα, που θα προκαλέσουν κυριολεκτικά χάος στις δικαστικές αίθουσες και έχουν ήδη εγείρει εύλογα ερωτήματα δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών.

«Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Δεν έχει προβλεφθεί δυνατότητα έκδοσης εντύπων παραβόλων, με αποτέλεσμα είτε να απαιτείται η έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου πριν την προσέλευση των διαδίκων στα δικαστήρια είτε όποιος δε διαθέτει e-banking να υποχρεούται να μεταβεί σε τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον.

Επίσης δεν έχει προβλεφθεί – ούτε ηλεκτρονικά – η δυνατότητα έκδοσης από κοινού παραβόλου, ως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, αλλά ούτε έχει διευκρινισθεί η τύχη του παραβόλου σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος αναβολής, καθώς και άλλα ζητήματα που δεν αναφέρονται εν προκειμένω.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί με την εφαρμογή του μέτρου, με προφανή κίνδυνο να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων, ζητούμε την αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση όλων των πρακτικών δυσχερειών», καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://pierrouattorneys.eu/wp-content/uploads/2021/07/PIERROU_small-copy.png
Εμμανούηλ Μπενάκη 8, Αθήνα, Τ.Κ. 10564
Λαγκαδά 2, Θεσσαλονίκη, T.K. 546 30
Παπαδήμα Αντωνίου 1, Κομοτηνή, T.K. 69132
210 321 9797-8

Ακολουθήστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαρμογή & Φιλοξενία από την Impulse, Web Design, Web Hosting

Copyright © Pierrou Attorneys 2021

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: