ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΝΟΜΟΛΟΓΙΑΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ FACEBOOK ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

20 Σεπτεμβρίου 20160

CURIAΠροδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απηύθυνε το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας την Πέμπτη, στο πλαίσιο εκδίκασης ομαδικής αγωγής κατά του Facebook.

Πίσω από την ομαδική αγωγή βρίσκεται ο Max Schrems, ακτιβιστής που έγινε γνωστός μετά από την έκδοση δικαστικής απόφασης υπέρ του, η οποία οδήγησε στην ακύρωση της συμφωνίας Safe Harbor μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη διατλαντική μεταφορά προσωπικών δεδομένων.

Ο Schrems διεκδικεί 500 ευρώ ως αποζημίωση για καθένα από τους περισσότερους από τους 25000 χρήστες, που συνυπέγραψαν την ομαδική αγωγή μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα, κατηγορώντας το Facebook για μη έγκυρες πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων και για παράνομη επεξεργασία των δεδομένων των καταναλωτών.

To ΔΕΕ καλείται να απαντήσει στο αν μπορεί σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο ο Schrems να κάνει ομαδική αγωγή για λογαριασμό χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από όλη την Ευρώπη ή ακόμα και από όλο τον κόσμο, και ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο να εκδικάσει μια ομαδική αγωγή από καταναλωτές διαφορετικών χωρών.

Το Facebook υποστηρίζει ότι τα αυστριακά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία για την εκδίκαση της ομαδικής αγωγής της οποίας οι συνυπογράφοντες προέρχονται από διαφορετικές χώρες και ότι ο Schrems δεν νομιμοποιείται να εκπροσωπήσει σε ομαδική αγωγή άλλους καταναλωτές, καθώς, ο ενάγων χάνει τα δικαιώματά του ως καταναλωτής όταν κινητοποιείται δημοσίως για την προστασία τους αντί να προσφύγει μεμονωμένα στη δικαιοσύνη.

Επομένως, η εταιρία θεωρεί ότι η αγωγή θα απορριφθεί ως απαράδεκτη, όπως έχει γίνει δυο φορές στο παρελθόν από τα αυστριακά δικαστήρια.

O Schrems είναι αισιόδοξος για την τελική έκβαση της υπόθεσης εκτιμώντας ότι το ΔΕΕ είναι ιδιαιτέρως προστατευτικό προς τα δικαιώματα των καταναλωτών, ενώ υποστηρίζει ότι η απαίτηση κατάθεσης χιλιάδων μεμονωμένων αγωγών σε αντίστοιχο αριθμό δικαστηρίων θα ήταν παράλογη.

Τέλος, όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα της εταιρίας, ο Schrems υποστηρίζει ότι γίνεται προσπάθεια από την εταιρία να χαρακτηρισθεί ο ίδιος ως επαγγελματίας ακτιβιστής (αριβιστής) και ότι η εταιρία επιδιώκει οι καταναλωτές να μένουν σιωπηροί και χωρίς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενασχόληση του με αυτή την αγωγή ήταν pro bono και ότι δεν έχει βγάλει κέρδος από αυτή τη διαδικασία, αλλά, αντιθέτως, έχει επενδύσει εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Απόφαση ορόσημο από το Δικαστήριο της ΕΕ για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ με πληροφορίες από Financial TimesBusinessInsider και Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://pierrouattorneys.eu/wp-content/uploads/2021/07/PIERROU_small-copy.png
Εμμανούηλ Μπενάκη 8, Αθήνα, Τ.Κ. 10564
Λαγκαδά 2, Θεσσαλονίκη, T.K. 546 30
Παπαδήμα Αντωνίου 1, Κομοτηνή, T.K. 69132
210 321 9797-8

Ακολουθήστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαρμογή & Φιλοξενία από την Impulse, Web Design, Web Hosting

Copyright © Pierrou Attorneys 2021

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: