ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕργατικό Δίκαιο & Εργατική ΝομοθεσίαΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑπό 1/1/2017 οι εργαζόμενοι στη Γαλλία θα μπορούν να αγνοούν τα email εκτός ωραρίου εργασίας

10 Ιανουαρίου 20170

image.ashx

Νόμο του γαλλικού κράτους αποτελεί από την Κυριακή ο νόμος για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» (right to disconnect) για τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, από 1.1.2017 τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 άτομα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο τους δικαιώματός τους να μην ασχολούνται με τα smart phones τους για εταιρικές υποθέσεις (π.χ. διαβάζοντας mail), καθώς και την εν γένει μείωση της «παρεμβατικότητας» της εργασίας τους στην προσωπική ζωή.

Η υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για μία σειρά συνεπειών, όπως η επαγγελματική εξουθένωση (burnout), οι αϋπνίες, καθώς και προβλήματα αναφορικά με τις σχέσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, το μέτρο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη γνωστή και ως “always-on” εργασία, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των (συνήθως) απλήρωτων υπερωριών, παρέχοντας παράλληλα στους εργαζόμενους την ευελιξία να εργάζονται εκτός γραφείου.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για το πλαίσιο του «δικαιώματος στην αποσύνδεση» δεν αποδώσουν καρπούς, η εργοδότρια εταιρεία θα πρέπει να δημοσιεύσει έναν οδηγό όπου θα παρουσιάζει αναλυτικά τις απαιτήσεις αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων αναφορικά με την εργασία εκτός ωραρίου εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως η Volkswagen και η Daimler, έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της επικοινωνίας με τους εργαζομένους εκτός ωραρίου εργασίας.

Ορισμένα από τα μέτρα αποτελούν η διακοπή εταιρικών λογαριασμών email το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα ή ακόμα και η αυτόματη καταστροφή όσων emails αποστέλλονται σε εργαζομένους ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Πηγή: theguardian.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://pierrouattorneys.eu/wp-content/uploads/2021/07/PIERROU_small-copy.png
Εμμανούηλ Μπενάκη 8, Αθήνα, Τ.Κ. 10564
Λαγκαδά 2, Θεσσαλονίκη, T.K. 546 30
Παπαδήμα Αντωνίου 1, Κομοτηνή, T.K. 69132
210 321 9797-8

Ακολουθήστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαρμογή & Φιλοξενία από την Impulse, Web Design, Web Hosting

Copyright © Pierrou Attorneys 2021

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: