ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΑντισυνταγματική κρίθηκε η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στα αδικήματα των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ

29 Αυγούστου 20160

criminalΑντισυνταγματική κρίνει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου διάταξη με την οποία δόθηκε ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στα αδικήματα των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Πρόκειται για τη διάταξη που ψηφίστηκε επί υπουργίας Χ. Αθανασίου και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με καταγγελίες για «φωτογραφική διάταξη» που αφορούσε ακόμη και κατηγορούμενο για υπόθεση εξοπλιστικών.

Τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία θα κρίνει οριστικά τη συνταγματικότητα ή όχι της διάταξης η οποία προβλέφθηκε στο νόμο 4254/2014 που στην συνέχεια σε λιγότερο από 30 μέρες, με το νεότερο νόμο 4262/2014 καταργήθηκε.

Η κατάργηση αφορά μόνο στα αδικήματα τα οποία διαπράττονται μετά από τις 10 Απριλίου 2014 και όχι στα προηγούμενα για τα οποία ισχύει η ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Το θέμα έφτασε στη δικαιοσύνη με αφορμή περίπτωση υπαλλήλου Συνεταιρισμού που είχε καταδικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση για υπεξαγωγή εγγράφων.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στην υπ΄αριθμόν 415/2016 απόφασή του τονίζει μεταξύ άλλων πως η επίμαχη διάταξη του 2014 «ισοδυναμεί με θέσπιση αμνηστίας» και μάλιστα για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, κυρίως υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Αναλυτικά η απόφαση του Ποινικού Τμήματος αναφέρει:

«Η εν λόγω απάλειψη της περίπτωσης δ’ του άρθρου 263 Α του Ποινικού Κώδικα, που έχει ως αποτέλεσμα αναδρομικά την άρση του αξιοποίνου της αξιόποινης πράξης μίας ειδικής κατηγορίας κρατικών λειτουργών -υπαλλήλων ΝΠΙΔ, ακόμη και για σοβαρές εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο κακουργηματικές πράξεις, αφού δεν δικαιολογείται από το νομοθέτη, ως μέτρο αντεγκληματικής πολιτικής λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, δικαιολογείται δε με την νεότερη επαναφορά της διάταξης και του αξιοποίνου, ως απλή “παραδρομή” του νομοθέτη, ισοδυναμεί με θέσπιση αμνηστίας, κατά τρόπο συγκαλυμμένο, ώστε να αρθεί η ποινική ευθύνη προσώπων της άνω ειδικής κατηγορίας της περ. δ. του άρθρου 263 Α του Ποινικού Κώδικα κατά των οποίων υπάρχει εκκρεμής ποινική κατηγορία στη Δικαιοσύνη ή και καταδίκη, γι’ αυτό και θα έπρεπε η εν λόγω διάταξη, κατά το άρθρο 93 παρ.4 του Συντάγματος, να μην εφαρμοσθεί, ως αντισυνταγματική, ως αντιβαίνουσα στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3 και 26 του Συντάγματος, διότι ο άνω νόμος στην ουσία και κατ’ αποτέλεσμα παρέσχε νομοθετικά χωρίς καμία δικαιολόγηση άφεση ποινικής ευθύνης ορισμένης κατηγορίας κατηγορουμένων και καταδικασμένων προσώπων, συγκεκριμένου κύκλου περιπτώσεων, και δη αμνήστευσε μεταξύ άλλων και σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, κυρίως διαφθοράς υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Επομένως κατά την επικρατήσασα γνώμη οι υπάλληλοι τους, θεωρούνται υπάλληλοι με την έννοια του νόμου, και εφαρμόζεται για αυτούς η διάταξη του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα».

Πηγή: news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://pierrouattorneys.eu/wp-content/uploads/2021/07/PIERROU_small-copy.png
Εμμανούηλ Μπενάκη 8, Αθήνα, Τ.Κ. 10564
Λαγκαδά 2, Θεσσαλονίκη, T.K. 546 30
Παπαδήμα Αντωνίου 1, Κομοτηνή, T.K. 69132
210 321 9797-8

Ακολουθήστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαρμογή & Φιλοξενία από την Impulse, Web Design, Web Hosting

Copyright © Pierrou Attorneys 2021

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: