ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΝΟΜΟΛΟΓΙΑΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟH EΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙOΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΟΝEΑ – ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

5 Σεπτεμβρίου 20160

andre_mansur_legitimidade_da_acao_negatoria_de_paternidade_compete_somente_ao_pai_registralΜε μια απόφαση ορόσημο για την Πολιτεία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέκτεινε την έννοια της ιδιότητας του γονέα (parenthood), αποφασίζοντας ότι ένα άτομο μπορεί να έχει δικαίωμα επιμέλειας ή επαφής με ένα τέκνο, ακόμα και αν δε συνδέεται με αυτό μέσω βιολογικής ή έννομης σχέσης (γάμος, τεκνοθεσία κ.λπ.).

Όσον αφορά τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, η σχέση της Brook με την Elizabeth ξεκίνησε το 2008 και ένα χρόνο αργότερα αρραβωνιάστηκαν, χωρίς, ωστόσο, τότε να ήταν δυνατή η σύναψη γάμου για ομόφυλα ζευγάρια στη Νέα Υόρκη.

Το 2008 η Elizabeth έμεινε έγκυος μέσω τεχνητής γονιμοποίησης και η Brooke, παρόλο που δεν είχε νομικούς ή βιολογικούς δεσμούς με το παιδί, διατήρησε στενή σχέση μαζί του, δίνοντας του ακόμα και το επίθετό της και αναθρέφοντάς το από κοινού με την Elizabeth.

Το 2010 το ζευγάρι έθεσε τέρμα στη σχέση τους, ενώ τρία χρόνια αργότερα η Elizabeth προσπάθησε να κόψει την επαφή της Brook με το παιδί.

Η Brooke προσέφυγε στη δικαιοσύνη και, παρόλο που η πρωτόδικη απόφαση απέρριψε την αγωγή, το εφετείο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι ο ορισμός της γονεϊκότητας, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τη νομολογία δεν είναι λειτουργικός όταν εφαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους οικογενειών.

Το δικαστήριο συμπλήρωσε ότι, όταν υπάρχουν σαφείς και πειστικές αποδείξεις ότι τα μέρη μιας σχέσης συμφώνησαν να συλλάβουν και να μεγαλώσουν από κοινού ένα παιδί, τότε το μέρος που δε συνδέεται με το τέκνο με βιολογικούς ή νομικούς δεσμούς νομιμοποιείται να ζητήσει δικαίωμα επίσκεψης και επιμέλειας του τέκνου.

Την ίδια μέρα, σε μια άλλη υπόθεση, το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε επίσης δικαίωμα στη βιολογική μητέρα ενός τέκνου να ζητήσει διατροφή από την πρώην σύντροφό της, μη βιολογική μητέρα, για την ανατροφή των τέκνων, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, δικαιώματα γονεϊκότητας στη δεύτερη.

Σημειώνεται ότι αρκετές Πολιτείες των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων ακόμα και μερικών από αυτές που θεωρούνται συντηρητικές, όπως η Οκλαχόμα και η Νότια Καρολίνα, έχουν αναγνωρίσει δικαιώματα που συνδέονται με τη γονεϊκή ιδιότητα στους de facto γονείς πριν από τη Νέα Υόρκη, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των τέκνων που μεγαλώνουν σε νέους τύπους οικογενειών.

Πηγή: nytimes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://pierrouattorneys.eu/wp-content/uploads/2021/07/PIERROU_small-copy.png
Εμμανούηλ Μπενάκη 8, Αθήνα, Τ.Κ. 10564
Λαγκαδά 2, Θεσσαλονίκη, T.K. 546 30
Παπαδήμα Αντωνίου 1, Κομοτηνή, T.K. 69132
210 321 9797-8

Ακολουθήστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαρμογή & Φιλοξενία από την Impulse, Web Design, Web Hosting

Copyright © Pierrou Attorneys 2021

error: Content is protected !!